klassisk perser minella kattemad
  • Katte er absolutte rovdyr. Deres foder skal derfor primært (90%+) bestå af animalsk protein - vådt eller råt.
  • Bedste måde at sikre en sund og glad kat er korrekt fodring. Invester i god mad - spar på dyrlæge regninger.
  • Mine katte og killinger er vant til råt kød og dåsemad. De har ikke fået tørfoder.
  • Prøv at fodre med råt - det er ikke så svært!

Hvad spiser mine Perser katte og killinger ?

Mine killinger bliver fodret med råt kød og dåsemad. Det fodres mine voksen katte også med. Jeg bruger ikke tørfoder.

Ønsker man en killing som skal fodres med tørfoder anbefaler jeg at finde en opdrætter der lader sine killinger få tørfoder gennem opvæksten.

Alle killinger flytter hjemmefra med en stor madpakke og grundig vejledning omkring fodring og hvor man nemt køber god mad til en god pris.

Jeg håber meget at alle killingekøbere vil forsætte med at fodre med råt kød og dåsemad – det er den bedste måde at sikrer sig en sund og glad kat.

Man behøver naturligvis ikke fodre præcist som jeg gør - alle skal finde den fodrings metode som fungerer bedst for dem. Men råt kød og kvalitets dåsemad er en del af at sikre sig en sund og rask kat på lang sigt - og det er det jeg helst vil have: at mine killinger i deres fremtidige hjem er en glæde og fornøjelse i mange år.

Jeg har fodret med råt kød i over 10 år og har kun gode erfaringer. Glade og sunde katte – super kondition, smuk pels, sjældent hårboller, og ingen lugtende kattebakker.

Hvorfor fodre med råt kød og dåsemad ?

Katte er 'absolutte rovdyr'. Det betyder at katte er biologisk indrettet til at få deres næring fra animalsk baserede proteiner – dvs. kød! Kattes ernærings behov dækkes i naturen af at spise små gnavere, fugle, krybdyr og insekter.

Katte er ikke fra naturens side indrettet til at spise plante baserede proteiner – så som korn, hvede, majs, soja, ris, grønsager og frugt. Katte mangler simpelthen fordøjelses enzymer til at drage nytte af energi fra plante baserede kilder. Derfor har en kat der fodres med råt kød meget mindre (og ikke så ildelugtende) afføring fordi råt kød fordøjes og bruges bedre. Korn, hvede etc. ender for størstedelens vedkommende i katte bakken. Se mere i video her: The Poop Question

Alle større og mindre vilde katte arter lever primært af kød fra bytte dyr.

Katte kan godt spise foder med plante protein  – men i længen kan det have alvorlige konsekvenser for deres sundhed og helbred. Katte der fodres med forkert mad har langt større risiko for fedme, sukkersyge, nyre svigt, nyre sten, blære betændelse og kroniske mave problemer.

Bemærk at nogle tørfoder produkter kun indeholder 30-40% kød. Nærlæs vare information på katte foder - ring/skriv evt. til producenten og bed om flere oplysninger. Specifikt hvor mange % af indholdet er rigtig kød og hvor mange % er 'korn'.

Et andet centralt aspekt af at fodre med råt kød og dåsemad er vand: Det er meget vigtigt at katte indtager vand med deres mad. Katte har ikke en særligt stor tørst impuls – af indlysende grunde: En naturlig katte diet består af omkring 70% vand. Dåsemad består af ca. 78% vand – tørfoder ca. 10% vand. Katte der udelukkende fodres med tørfoder løber derfor en risiko for konstant at lide af lav, kronisk dehydrering – væske mangel.

Og hvorfor fodre katte med mad der ikke er egnet ? Man fodrer jo heller ikke planteædende dyr med kød.

Tørfoder er populært fordi det er nemt og billigt. Men hvad man sparer i penge til foder på kort sigt kan blive dyrt på lang sigt i dyrlæge regninger og i lavere livskvalitet for kattene. Og udover de sundhedsmæssige aspekter og hvad der er naturligt for katten – så er katte også glade for god mad!

Fodring med tørfoder er jo et relativt nyt fænomen der er kommet frem de sidste 25 år. Og tørfoder producenter har været meget succesfulde i deres reklame for tørfoder produkter. Men det betyder ikke at det er godt fuldfoder for katte.

Tænk kritisk i forhold til hvad din kat får at spise – brug lidt tid på at læse om hvad der er det bedste at spise for en kat. Det skylder man sin kat som ansvarlig kæledyrs ejer.

Man kunne sikkert også fremstille 'tørfoder' til mennesker – men hvem ville være interesseret i at spise de samme tørre mad piller hver dag?

Hvordan fodrer man med råt kød?

Der er mange måder at fodre med råt kød. Nogle katte ejere fodre udelukkende med råt kød. Nogle giver også dåsemad og/eller tørfoder. Nogle giver hakket råt kød - andre større eller mindre udskårne stykker. Nogle giver også kød med ben.

En ofte brugt betegnelse for at fodre med råt kød er BARF ('Bones And Raw Food' eller 'Biologically Appropriate Raw Food')

Det vigtige er at man som katte ejer finder den måde at fodre der bedst passer ens kat(te) og ens daglige rutiner. Det gøres ved at prøve sig frem - starte lidt forsigtig og langsomt. Prøve lidt forskelligt - mange katte bliver hurtigt begejstrede for råt kød - andre tager det længere tid for.

At fodre med råt kød er ikke svært! Det tager lidt tid i starten - men når først man har fundet ud af hvad der fungerer er det nemt.

Det koster mere end tørfoder og tager et par minutter mere at serverer (og vaske op hvis man ikke har opvaske maskine). Men glæden ved en sund kat der spiser det den er født til er jo det hele værd. Det mest besværlige er egentlig at finde godt friskt kød - men man finder ud af hvor de gode butikker er efterhånden.

Jeg fodre med råt kød på denne måde:

Voksne katte: Om morgnen får de dåsemad. Om eftermiddagen råt kød eller dåsemad. Om aftenen/natten får råt kød og daggamle kyllinger.

Killinger: Killinger har adgang til mad hele tiden. Killinger får kun råt kød når de er små - først når der er ældre (ca. fra 12 ugers alder) får de også lidt dåsemad.

Både voksne katte og killinger får vitamin/mineral tilskud når det er nødvendigt. De får også gærtabletter, div. godbidder og lidt ost som snacks

Jeg køber kød fra forhandlere som sælger kød til dyr - bla. das-tierhotel og i supermarkeder, og fra gårdsalg. Jeg køber både frossent kød og friskt kød. 

Det ideelle ville være at købe økologisk kød. Det er bare dyrt. Jeg køber frilands gris når det er på tilbud. Så køber jeg fra direkte fra landmand når det er muligt. Denne webside er rigtig god til at finde steder at købe godt kød: Landkøb.dk - også til en selv !

Det vigtigste når man køber fersk kød er at det er friskt ! Kød må maksimalt være 3 dage gammelt - normalt køber jeg kun kød som er pakket samme dag. Når jeg køber friskt kød - skærer jeg det efterfølgende ud i mindre stykker og fryser det ned. jeg laver portioner så store at det svarer til hvad der spises ved et måltid. Når kød er tøet op igen skal det bruges indenfor 24 timer.    

Jeg giver det først til kattene når det har været frosset ned et par dage. Det er en fordel at kødet fryses ned da det letter fodring meget – man kan have foder klar til flere uger. Så skal man bare tage en pose ud af fryseren hver dag. 

Så når kattene skal have mad tager jeg kød ud - tør det op, skærer kød ud i mindre stykker - og server. Lad ikke kød være for koldt når det serveres.

Fisk får kattene også - dog ikke fra dambrug og aldrig fra Asien. Alaska laks, torsk og grønlandske rejer er det jeg hyppigst køber. 

Katte har rigtig godt af kød med ben/knogler, det sikre vigtige næringsstoffer og holder tænder sunde. Men giv aldrig kogte/varmebehandlede/mikrobølgeovn ben. Tillberedte ben kan splintre (på en måde som rå ben ikke gør) og sætte sig fast i kattens hals.

Køb ikke fersk hakket kød fra supermarked - der er for meget bakterie udvikling (og typisk vil katte ikke spise det). Man kan godt give råt kød helt friskt - det eneste man ikke må give friskt er fisk. Fisk skal have været frosset ned. (der kan være nogle snylte organismer i fisk som efter sigende kan leve videre i katten)

Jeg fodrer med mange forskellige typer kød. Kød jeg køber koster normalt fra 40-80 kr. kg. Jeg har serveret følgende kød med succes for mine katte: kanin, kylling, fasan, duer, kalkun, svinekød (kun dansk, kun friland - udenlandsk svinekød kan indeholde bakterie som er farlig for katte), skotsk højlands kvæg, struds, kænguru, due, zebra, and, kalv, laks, torsk og andre hvid-fisk (ikke fra Asien), ged, får/lam, hest.

Daggamle kyllinger får kattene hver dag, og jeg fodre også med hele mus når jeg kan købe dem. Begge dele købes frosne.  Daggamle kyllinger er hanekyllinger som aflives umiddelbart efter de kommer ud af ægget da de jo ikke kan bruges af æg-producenter.

Hvad med salmonella? 

Der er ingen grund til bekymring. Salmonella findes mange steder - og kan også forekomme i tørfoder. Katte har et fordøjelses system der er beregnet til at nedbryde bakterier i den mad de spiser - også salmonella.

Dåsemad

Jeg bruger flere forskellige mærker af dåsemad som jeg køber hos zooplus.de : Bozita, Gimpet ShinyCat, Almo Nature, Cosma Thai. Dåsemad koster ca. 60-75 kr. kg. 

Ikke alt dåsemad er 'fuldfoder' dvs. det indeholder alt hvad katten har brug for af vitaminer og mineraler.  Her giver jeg så tilskud af vitaminpulver. 

Livsvigtige nærings stoffer

Fodrer man med råt kød er det vigtigt at man sikre sig at kattene også får de nødvendig nærings stoffer den har brug for. Der er nogle essentielle nærings stoffer som katten ikke selv kan producerer - og dem skal den have (bla vitamin A og taurin).

Hvis man sammensætter råt foder korrekt - og katten vil spise det hele (inkl. knogler, frisk hjerte) - er der mindre brug for ekstra nærings stoffer. Men så skal man også vide hvad man gør.

Men der findes også løsninger som gør det hele lidt nemmere: pulver, pasta og tabletter som man kan give sin kat således at man er sikker på den får det den har brug for. Jeg bruger Felini Complete

'Slik' og andet tilskud

Specielt til killinger og gravide/diegivende hunkatte giver jeg også: økologisk fløde og cremefraiche, gedemælk (kan købes i Irma).

Som godbidder får kattene - ost (specielt myseost er populært),  GimCat Nutri Pockets, forskellige former for tørret kød og rejer.

Rejer købes frosne. Jeg lægget dem i en skål - overhælder med kogende vand og serverer. Stort hit hos næsten alle kattene.

Fordele ved at fodre med råt kød/kvalitets dåsemad

  • en sund og glad kat der spiser det en biologisk er indrettet til
  • smuk pels & god kondition
  • mindre & ikke ildelugtende afføring i katte bakken (simpelthen fordi der i tørfoder er en masse som katten ikke kan bruge - og det kommer ud igen... )
  • kat der bliver ordentligt mæt - og ikke hele tiden små spiser

Hvordan kommer man i gang med at fodre med råt kød?

Hvis man køber en killing/kat hos mig er han/hun allerede vant til at spise råt kød og dåsemad. Jeg håber meget at killing bliver ved med at få rigtig katte mad i deres nye hjem. Killing får stor madpakke med når den flytter hjemmefra - og jeg giver vejledning og hjælp så man kan kommer godt i gang med fodring.

Det betyder utrolig meget for mig at mine killinger får råt kød og dåsemad også i deres nye hjem fordi jeg selv har haft så gode erfaringer med dette foder. Både hvad angår mine kattes sundhed, velfærd og daglige glæde og begejstring når de får mad.

Killing købere er altid velkomne til at ringe og skrive og få hjælp og vejledning. Også når man lige har et hurtigt spørgsmål om noget man er i tvivl om :-)

Hvad gør man hvis man har katte der spiser tørfoder – og får killing der kun spiser råt kød/dåsemad?

Den bedste løsning for alle kattene er at begynde at fodre de katte man allerede har med råt kød og dåsemad. Således at man kan servere det samme for alle sine katte.

Forsætter man med udelukkende at fodre sine katte med tørfoder og giver killing råt kød/dåsemad bliver det dobbelt husholdning – og på sigt er der stor sandsynlighed for at killing også begynder at spise tørfoder, idet den vil følge de andre kattes små spisen hele tiden.

Det bedste er at introducere ens katte til nyt foder før killing ankommer. Således at ens gamle katte allerede spiser noget af det samme som killing når den kommer. Det vil lette introduktion af den nye killing – idet kattene kan spise sammen. En aktivitet der altid er god for at sikre fredelig sameksistens mellem gamle katte og ny killing..
At skifte foder vil også være en omvæltning for ens katte – og det kan ikke anbefales at kombinere denne omvæltning med en ny kat i huset. 

At skifte foder for sine katte – fra tørfoder til råt/dåse evt. med lidt tørfoder som tilskud – er det bedste man kan gøre for sine kattes sundhed og velfærd. Specielt hvis man bor i lejlighed/ens katte ikke kommer ud er det en rigtig god idé – af flere årsager: Man øger sine kattes sundhed – og kompensere derfor delvist for mindre motion. Faste måltider med god mad er daglige højdepunkter for katte. I lejlighed hvor der er mindre at opleve er det en god og positiv stimulering af katten. Det bidrager også til at styrke forholdet kat og menneske imellem. Vejen til en kats hjerte går jo ofte gennem maven. Katten har ikke har adgang til selv at fange noget føde – så den er tvunget til at spise tørfoder hvis der ikke er andet.

Hvordan introducerer man tørfoder spisende katte til råt kød og dåsemad?

Introducer faste spisetider. Ikke noget med at der hele tiden står tørfoder fremme. Begynd at server mad morgen, eftermiddag, aften. Hver kat sin skål. Fjern skåle efter en times tid. Vær opmærksom på om enkelte katte foretrækker at spise separat fra de andre. Det kan løses ved at give denne kat mad enten lidt før/efter de andre – eller stille dens skål lidt væk – eller på bord.

Det er en god idé at have faste måltider af flere årsager:

Det sociale element – hyggeligt samvær med katten mens mad forberedes og der sidder forventningsfuld kat.

Bedre opsyn med hvem der spiser hvad – evt. problemer opdages meget hurtigere. Et hyppigt tegn på helbreds problemer hos katte er nedsat ædelyst.  Har man flere katte med konstant adgang til tørfoder kan det være svært at vide hvem der spiser hvad hvornår.

Det er mere naturligt for katten at have pauser mellem måltider. En kat i naturen fanger jo ikke bytte hele tiden. I zoologiske haver faster man normalt de større katte dyr en dag om ugen. Katte fanger jo mindre bytte dyr mere hyppigt end de større katte, men man er tættere på et naturligt spise mønster når katten ikke har konstant adgang til mad. Det er heller ikke nødvendigt – for et ordentligt måltid af råt kød mætter på en god måde så der sagtens kan gå en 6-8 timer til næste måltid. Og der er ikke noget bedre end glade katte der slå mave på sofaen efter en ordentlig portion kød. Man kan bare se på dem at de har det godt og er rigtig mætte.

Når faste spisetider er etableret introducer kvalitets tørfoder hvis det ikke allerede er det der fodres med. Ved at skifte fra et tørfoder mærke der indeholder 30-40 % kød til et der indeholder 60-75% kød har man allerede gjort meget for ens kats sundhed. Hvis kattene ikke umiddelbart vil spise det nye foder så bland noget af det gamle i – reducer langsomt mængden af det gamle foder. Det er altid en god ide at fodre med mange forskellige mærker og kød typer. Også med tørfoder - købe flere typer og bland dem.

Server dåsemad. Det er en god idé er at starte med dåsemad – det går for det meste nemt. Køb flere forskellige slags og find ud af hvad katten kan lide.

Server råt kød. Gør det på et tidspunkt hvor du har lidt ekstra tid. Start en weekend eller en uge du har fri. Så du har overskud til at få overtalt katte der ikke umiddelbart kaster sig over maden. Og så du ikke giver efter ved den første omgang brok over 'det er jo ikke det vi plejer at få !'

Prøv at server et måltid der består af råt kød. Prøv at skære det i lidt forskellige størrelse stykker – så du kan finde ud af hvad din kat bedst kan lide.

Første gang der gives råt: Tag foder fra katten nogle timer før - eksempelvis efter morgen måltid. Om aftenen/sen eftermiddag prøv at præsenter katten for lidt kylling, okse kød, fisk eller hvad du nu har kunne finde af godt kød.

Hvis kat ikke går i gang med at spise - prøv at tilbyd den et enkelt stykke på en tallerken. Hold evt tallerken hen til dem - eller prøv at give med fingerne. Start med en lille portion - hvis den ikke vil spise det - så er det ikke det store at smide det ud.

Hvis kattene ikke spiser maden – lad det stå et par timer. Nogle katte kommer tilbage og spiser det. Kød bliver ikke dårligt af at stå ude en 4-5 timer. Og hvis det gør, spiser katten det ikke.

Hvis katten stadig ikke vil spise det så prøv at blande noget kattene kan lide i næste gang du servere mad – lidt tun vand, eller lidt knust tørfoder drysset på.

Nogle katte kaster sig uden problemer over det rå kød efter kort tid. Med andre tager det lidt længere tid.
Katte er jo vane dyr – så selvom det er bedre for dem med råt kød/ dåsemad kan der være nogle der sejlivet insistere på tørfoder – fordi det er det de altid har spist. Det kan kræve tid at få nogle katte overbevist om at råt er bedre for dem.

Men det vigtige er ikke at give op efter kort tid. Bliv ved med at præsenter katten for noget kød – prøv forskelligt kød skåret i forskellige størrelse stykker. Og forskellige serverings former. Nogle katte har specielle præferencer for hvad de vil spise af. Det bedste er dog at prøve med en flad tallerken i glas/porcelæn. Nogle katte vil have maden løftet lidt op fra gulvet – prøv at sætte tallerken på en skål eller lignede.

Når kattene er godt i gang med at spise kød – så presenter dem for mange forskellige slags kød – så du kan finde ud af hvad de bedst kan lide. Lad være med at købe stort ind af noget før de har spist det et par gange.

Find en foder rutine der passer ind i din hverdag. Det kan være:

Morgen: dåsemad – og tage kød ud af fryseren og sæt det til optøning i køleskabet (det sparer el og kødet bliver ikke dårligt). Spiser katten ikke alt dåsemad kan man bare lade det stå – så spiser den det sikkert i løbet af dagen.

Sen eftermiddag/aften: før / efter man laver mad til sig selv kan man lave kattens mad. Spiser man selv kød – kan det jo kombineres…samtidig med at man laver mad til sig selv skærer man kød fra til kattene.

Hvis man har voksende killing/ung kat og er væk om dagen – så skal der naturligvis være adgang til mad. Man kan sagtens lade råt kød stå natten over/hele dagen hvis katten ikke spiser det med det samme.

Når det hele bare fungere – og kattene spiser råt – vil man hurtigt kunne se deres kondition, pels og velvære forbedres – og det vil være det hele værd. Katten er jo en lille jæger – og den vil stor trives med mad dens mave gennem tusinder af år har udviklet sig til at fordøje: råt kød !

Hvor kan jeg læse mere om.....

Der findes rigtig mange gode sider på engelsk. Desværre er der ikke så mange på dansk endnu - eller jeg har ikke fundet dem. Send en mail hvis du har et godt link!

Hjemmesider:

http://www.catinfo.org/

http://feline-nutrition.org/

Videoer:

Feline Nutrition på YouTube

Bøger:
Elizabeth M. Hodgkins: Your Cat: Simple New Secrets to a Longer, Stronger Life, 2008

Anna Laukner: Sund mad til din kat: enkelt, lækkert, energi, 2008. Kan bestilles gennem bibliotek.dk eller købes.

HUSK - vigtigt ved fodring af katte

Katte skal altid have adgang til friskt vand. Vand bør skiftes mindst en gang om dagen. Flere vandskåle er en meget god ide. Vandskåle bør stå adskilt fra mad.

Katte der ikke har adgang til at komme udenfor skal altid have adgang til katte græs. Man kan købe græs til at plante - men kan også hente det fra haven.

Katte skal have deres mad og vand fra porcelæn/glas - og ikke plastik skåle! Katte kan få allergi/katte akne af at spise af plastik. Metal skåle bør også undgås. Har man flere voksne katte bør alle have sin egen mad skål / tallerken når der fodres.